Komunitný plán sociálnych služieb mesta Lipany 2010 - 2015

05.02.2010 Sabinov

V rámci realizácie projektu „Sociálna informačná banka“ Mestské zastupiteľstvo v Lipanoch uznesením č. 19/2008/ XIV dňa 26. 6. 2008 schválilo partnerstvo a spoluprácu v projekte so žiadateľom projektu Partnerstvom ...
Doba trvania projektu - august 2008 – december 2009.
Jednou z aktivít projektu bolo spracovanie Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Lipany na roky 2010 – 2015. S tvorbou „Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Lipany na roky 2010 – 2015“ sa začalo v mesiaci február 2009. Najvyšším orgánom pre tvorbu KPSS mesta je 14 členná riadiaca skupina. V mesiaci apríl 2009 sa kreovali 3 pracovné skupiny
- Seniori
- Ťažko zdravotne postihnutí občania
- Deti, mládež a rodiny v riziku sociálneho vylúčenia

Pri spracovávaní SWOT analýzy pracovné skupiny „Ťažko zdravotne postihnutí občania“ a „Deti, mládež a rodiny v riziku sociálneho vylúčenia“ sa zhodli, že okruh problémov je totožný a navrhli obidve skupiny zlúčiť . Po prekonzultovaní s manažérkou projektu Ing. Magdalénou Artimovou a primátorom mesta sa obidve pracovné skupiny zlúčili do jednej spojenej pracovnej skupiny „Deti, mládež a rodiny v riziku sociálneho vylúčenia a ťažko zdravotne postihnutí občania“.

Pracovná skupina „Seniori“ pracovné stretnutia uskutočňovala v čajovni Pavučina za prítomnosti členov Senior klubu, ktorí sa aktívne podieľali na tvorbe KPSS.
Na návrh Mgr. Kvetoslavy Kľocovej sa stretnutia pracovnej skupiny „Deti, mládež a rodiny v riziku sociálneho vylúčenia a ŤZP“ uskutočňovali v zariadení DSS RhS za prítomnosti rodičov klientov – detí zariadenia, ktorí sa tiež aktívne podieľali na tvorbe KPSS.
Komunitný plán je dôležitý dokument, ktorý zabezpečuje, aby sociálne služby zodpovedali miestnym potrebám a reagovali na miestne špecifiká. Doposiaľ mesto takýto dokument samostatne pre sociálnu oblasť nemalo vypracovaný. Potrebu komunitného plánu sociálnych služieb ustanovuje aj zákon o sociálnych službách.

Návrh na uznesenie:
Mestské zastupiteľstvo v Lipanoch:
schvaľuje Komunitný plán sociálnych služieb mesta Lipany na roky 2010 -2015

Anna Sekeráková
komunitná konzultantka v soc. oblasti PSI Šariš Prešov
 

Vyberte región